SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Träningstider

Juniorer 

Nybörjare;           Tors 18-19 & Lör 10-11
Mellangruppen;  Tis 18-19 & Lör 11-12
Av.Grupp;            Tis & Tors 19-21 & Lör 12-13.30
 
Vuxna
Nybörjare;           Tis & Tors 19-21
Av.                        Tis & Tors 19-21
 
 
Mjölby Budoklubb - Kort historik och verksamhetsidé.
Klubben bildades redan 1968 och är en av de äldsta karateklubbarna i Sverige. Föreningen är ansluten till 
Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Swedish Karate Kyokushinkai (SKK). Våra instruktörer är utbildade och licensierade av SBF och svartbälten godkända vid SKK riksgraderingar.

Vi har annonserade nybörjarintag två gånger per år. Alla som vill veta mera om verksamheten är hjärtligt välkomna att hälsa på oss i vår Dojo, träningslokalen på Kungsvägen i Mjölby.


Vår målsättning är att värna om Budons grundläggande värderingar genom att bedriva en hård och fostrande karateträning. Träningen är baserad på traditionella japanska träningsmetoder. Vi tränar både effektivt, realistiskt självförsvar och modern tävlingskarate. Fysiologiskt riktiga övningar för styrka, kondition och smidighet är också en viktig del av träningen.

Att börja träna.
Vår Dojo.

Vad behövs för att börja träna Karate?
För att börja träna behövs ingen speciell utrustning. På nybörjarkurserna räcker det med en T-shirt och ett par shorts eller joggingbyxor. Vi tränar barfota så skor behövs inte heller. Det är först när du skall gradera första gången som du behöver en gi (karatedräkt). En gi kostar från ungefär 400 kr och uppåt beroende på märke och kvalitet. Ett vitt bälte brukar ingå med dräkten och när du senare byter bälte så kostar ett nytt  100  kronor.

 
Kostnader;
 
Medlemsavgiften för alla är         300:- och betalas årsvis.
Träningsavgiften för juniorer är   500:- per termin.
Träningsavgiften för vuxna är      600:- per termin.
 
Budotradition.
Budo - "kampens väg"
Budo är den gemensamma benämningen på det fredliga utövadet av de gamla asiatiska strids- och försvarskonsterna. Dessa har i vår tid utvecklats till stimulerande och omväxlande idrotter för moderna männinskor. Budo kräver hänsyn och självkontroll.

Stavelsen "bu" i termen budo syftar på strävan att stoppa ett anfall med hjälp av framför allt de mentala resurser som en individ kan utveckla genom träning och övning av en budogren. Stavelsen "do" syftar på den livslånga utvecklingen av utövarens mentala resurser genom systematiska övningar som till exempel karate.



Karate - "den tomma handen"

Karate härstammar från mycket gamla kamp- och självförsvarssystem som börjede utvecklas på 300-talet i Indien och som på 500-talet spreds till Kina. På 1300-talet utvecklades dessa vidare på den japanska ön Okinawa.

År 1922 introducerade en professor från Okinawa vid namn Gichin Funakoshi karate i Japan. Han kan sägas vara den moderna karatens fader.

Karate består av olika slag, sparkar och blockeringar. Genom tiderna har det arbetats fram en mängd olika kombinationer, kontraattacker, försvar och anfall. Inom karaten finns olika "skolor" eller "stilar". Den stil vi tränar i Mjölby Budoklubb heter Kyokushinkai.

Kyokushin Karate.
Bakgrunden till Karate Kyokushinkai
Grundaren av Kyokushin karate, Sosai Masutasu Oyama, föddes 1923 i Korea. Han började sin träning av kampsporter genom att träna kempo vid nio års ålder. Vid femton års ålder flyttade han till Japan där han kom i kontakt med karate. Han tränade både Shotokan och Goju-ryu och redan som artonåring erhöll han Nidan (andra gradens svartvälte). Efter andra världskriget isolerade han sig på berget Minobu under det att han tränade hårt. Han deltog sedan i "All Japan Championship Tournament" och vann överlägset. Efter denna händelse beslöt han att ägna hela sitt liv åt karate.

Ännu en gång isolerade han sig, denna gång på berget Kiyozumi där han stannade i 18 månader. Allteftersom månaderna gick blev han både fysiskt och psykiskt starkare. Många timmar ägnades åt meditation och det var då han lade grunden till sin egen stil,Kyokushinkai.

Han återvände från berget 1949 och påbörjade arbetet med att sprida Kyokushin. 1954 öppnades den första dojon och tio årsenare, 1964, öppnades Honbu dojo i Tokyo. Samma år grundades International Karate Organization (I.K.O) som är det världsförbund som styr utvecklingen av Kyokushin karate. Honbu dojo fungerar ännu idag som högkvarter för Kyokushinkai. På 60-talet introducerades Kyokushin i Sverige av Attila Mészáros som startade Göteborgs Karate Kai. Sosai Masutatsu Oyama arbetade hela sitt liv med att utveckla och sprida karate och när han avled i april 1994 efterlämnade han en av världens största och kraftfullaste karatestilar.

 
Facebook